Cres je tako kot številni drugi hrvaški otoki prava skrinja zakladov, kraj, kjer so še vedno živa tradicionalna znanja in veščine, vključno s tistimi, ki jih ne bomo našli nikjer drugje na svetu. Te veščine so olajšale vsakdanje življenje lokalnega prebivalstva, nekatere pa so ga celo posladkale, dobesedno. Ena od teh spretnosti je priprava tradicionalnega peciva Olito, ki je navduševalo generacije tukajšnjih otočanov. Čeprav se sliši špansko, je Olito specialiteta v Orlecu na Cresu, kjer ga lahko še vedno poskusite, zato, če boste najeli apartma, sobo ali počitniško hišo na Cresu, ne zamudite priložnosti, da svoje brbončice razvajate z nečim, česar ne boste imeli priložnosti okusiti nikjer drugje. Tradicionalna jed Olito s Cresa je avtohtono pecivo iz ovčje maščobe. Morda se ne sliši posebej mamljivo, še toliko bolj, da „olito“ pomeni drobovje, Olito pa je pecivo, ki ga pripravljajo rejci ovac na otoku Cresu. Recept je na videz preprost, moka, suhe fige in rozine, pomešane z ovčjo maščobo, dajo homogeno zmes, ki napolni ovčji želodec. Želodec so predhodno očistili, posušili, napolnili in kuhali več ur, nato pa narezali na rezine in na kratko ocvrli na oljčnem olju. Tako dobimo edinstven okus peciva, ki ga je nemogoče nehati jesti, dokler na krožniku ne izginejo še zadnje drobtinice, užitek počitnic na Cresu pa ostane trajno vtisnjen v naše občutke okusa. Danes slastno torto Olito pripravljajo le v nekaj krajih na Cresu in ob posebnih priložnostih. Poiščite te kraje in pokukajte v kuharsko knjigo Cresa ter poiščite tradicionalne recepte, kot je Olito, čudovit užitek otoškega življenja.