Čeprav je paški sir že zdavnaj našel pot na naše mize in ga lahko najdemo v skoraj vsaki boljši trgovini, ali obstaja najbolj popoln kraj za uživanje te odlične hrane z otoka, od koder prihaja, z otoka, s katerega pašnikov je prišel. Pagski sir je naš najbolj dragocen proizvod z geografskim poreklom in je narejen iz ovčjega mleka. Posebnost ni le v pasmi ovc, temveč tudi v otoku, ki je na videz goli, vendar skriva pašnike z bujnim in nizkim rastlinjem, ki ga ovce obožujejo, vonj njihove prehrane, povezan s slanim vetrom, ki prihaja z gore Velebit, pa daje siru poseben in nepozaben okus. Združenje proizvajalcev sira na Pagu je bilo ustanovljeno leta 2005 z namenom ohranjanja sira na Pagu. Člani združenja si prizadevajo, da bi z merljivimi in enotnimi parametri zaščitili in razglasili izvirni paški sir. V združenju so vsi pomembni proizvajalci na otoku Pagu, zaradi zmogljivosti otoka pa proizvodnja paškega sira predstavlja le 15 % celotne domače proizvodnje sira. Kolan na otoku Pagu je kraj, ki se nahaja v notranjosti otoka in je obdan z aromatičnimi travniki. Leta 2009 so tu zgradili najsodobnejšo sirarno na Hrvaškem, v kateri je tudi prostor za degustacijo. Kolan je dom nekaj proizvajalcev, paški sir pa je mogoče kupiti v več specializiranih trgovinah. Če ste najeli nastanitev v Kolanu na Pagu, boste lahko uživali v okusih mladega ali starega paškega sira. Mladega boste postregli s pršutom ali kulenom, starega pa je najbolje postreči s kozarcem domačega črnega vina. Mladi paški sir je zorel manj kot eno leto, stari pa dlje. Naša ljubezen do paškega sira in kolana na Pagu je dozorela s prvim grižljajem sira in se nikoli ne stara v letih, ko se spominjamo čarobnega otoka Pag in njegovih okusov.