Zadnjih deset let vinarji polotoka Pelješac vsak prvi vikend v decembru odpirajo vrata svojih kleti, da bi pogostili vse, ki si v tem sovražnem času leta upate najeti apartma, sobo ali počitniško hišo. Kljub temu Pelješčanom ne manjka gostoljubnosti; ta dva dneva sta namenjena veselemu druženju v čast vinu, tistemu s Pelješca, ki je dobro poznano na Hrvaškem in zunaj njenih meja. Najbolj znano pelješko vino je Dingač. To je prvo rdeče hrvaško vino, priznano v tujini. Plavac mali je avtohtona sorta grozdja, ki je odporna na vetrove ob sončni in togi obalni črti polotoka. Dingač je vse najboljše iz te divje in odporne sorte, sorte, ki se imenuje tudi „kri zemlje“. Iz te sorte je nastalo tudi rdeče vino Postop, še eno znano vino s Pelješca. Nepozabno je, tudi če ste ga spili še en kozarec več. Pelješke kleti - dnevi odprtih vrat potekajo tudi v Stonu, Orebiću in Trpanju, kjer se v natrpanem urniku dogodkov v čast vinu zbere okoli dvajset vinarjev. Od degustacije vinskega golaža do mladega vina, ob predstavitvi lokalnih vinarjev vas čaka nepozaben vikend. Na ustnicah vam bo pustil okus grozdja, vi pa boste doživeli preprostost in lepoto polotoka, raztopljeno v kozarcu gostega rdečega nektarja za prebujanje vseh čutov.
Preberite več
Preberite manj