Predstavljati si otok brez ribiča je enako kot sanjati o morju brez življenja v njem. Ribiči so zgradili otoke in spoznavanje ribiške tradicije pomeni spoznavanje duše otoka. Hvar je danes bolj znan po svoji turistični ponudbi in odličnih vinih, vendar gastronomija otoka izhaja iz ribiške tradicije in raste iz truda ribiške roke. Če ste med srečneži, ki so našli nastanitev v Vrboski ali drugje na Hvaru, boste uživali v dišeči otoški pokrajini, čarobnih plažah, okusnih lokalnih jedeh, kulturnih dogodkih in zabavnem nočnem življenju. Poleg tega imate priložnost pokukati v plasti zgodovine, življenjsko tradicijo otoka, vsakodnevne boje in ljubezen otoških ribičev do morja. Ribiški muzej v Vrboski na Hvaru predstavlja ne le hvarsko ribiško tradicijo, temveč skoraj vse srednjedalmatinske otoke. Ustanovljen je bil leta 1972, muzejski eksponati pa izvirajo iz družin starih ribičev iz Vrboske. Domačini so izdali svoje družinske spomine, da bi obdobje od sredine 19. do konca 20. stoletja ohranili pred pozabo. Muzej prikazuje tudi razvoj ribolovnih tehnik od preprostega lova s svetlobo na les do sodobne tehnologije. Ohranjeni so stroji tovarne ribjih konzerv iz Vrboske in rekonstrukcija tradicionalne ribiške kuhinje. Naravoslovni del zbirke nam bo predstavil morske organizme podvodnega sveta Hvara. Delovni čas muzeja je v sezoni od 9.00 do 13.00 in od 18.00 do 22.00, vse podrobnosti pa lahko dobite na spletni strani +38521761112.
Preberite več
Preberite manj